Istoria Farmaciei

Imagini

Descriere

Colecţia este găzduită de cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. De la începutul secolului al XVIII-lea şi până în anul 1949 s-a putut reconstitui succesiunea neîntreruptă a proprietarilor acesteia: Alexander Schwartz (1727-1749), Tobias Maucksch (1752-1802), Tobias Samuel Maucksch (1802-1805), Johann Martin Maucksch (1805-1817), urmat de văduva acestuia (1817-1822), Daniel Szlaby şi moştenitorii săi (1822-1863) şi de familia de farmacişti Hintz (1863-1949).

La originea colecţiei se află donaţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean, îmbogăţită pe parcursul timpului prin alte donaţii valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele XVI-XIX . În holul de acces se poate vedea o hartă cu firmele farmaciilor care au fost atestate în Transilvania, de la sfârşitul secolului al XV-lea până în secolului al XVIII-lea, iar lângă hartă se află bustul prof. Bologa, V.L., (1892-1971), şeful catedrei de Istoria Medicinei şi Farmaciei din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj. Profesorul Bologa a fondat în anul 1954 Muzeului Farmaciei din Cluj, situat în această veche farmacie a Clujului. Ulterior, Muzeul Farmaciei a primit numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Structura farmaciei medievale transilvănene este similară cu aceea existentă în alte ţări ale Europei acelor timpuri. Farmacia avea o Oficină (încăperea în care se vindeau medicamentele). O altă încăpere, Camera materialelor era destinată depozitării materiilor prime folosite pentru producerea medicamentelor cât şi medicamentele produse în laboratorul farmaciei. Laboratorul era spaţiul destinat producerii medicamentelor prin diferite tehnologii. În acest scop farmaciştii se inspirau din diferite farmacopei, dispensatorii precum şi alte cărţi vechi în care erau trecute, în cele mai mici detalii, tehnica de realizare a fiecărui produs farmaceutic.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?