Requiem Parastas

Imagini

Informații

Data: 1 Noiembrie 2019, 18:30 Vineri

Descriere

REQUIEM PARASTAS
MARȚIAN NEGREA

DISTRIBUȚIE
Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu
Regia artistică: Rareș Trifan
Scenografia: Valentin Codoiu

Soprană: Irina Săndulescu Bălan
Mezzosoprană: Liza Kadelnik (debut)
Tenor: Cristian Mogoșan
Bariton: Florin Estefan

Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijor cor: Corneliu Felecan

Pregătirea muzicală a soliștilor: Ovidiu Moldovan
Pregătirea muzicală a corului: Ioana Grünner

Regie scenă culise: Alina Simona Nistor

DESCRIERE
Concert vocal-simfonic in memoriam, oferit de Luminație
Vârsta recomandată: 8+
Într-o zi dedicată rememorării şi spiritualității, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca pune în scenă un eveniment de o profunzime aparte, menit să ofere lumină tuturor celor prezenţi.

”Requiem” este o capodoperă lirică cu o lungă şi profundă tradiţie în cultura occidentală, fiind recunoscută drept un omagiu adus celor care nu mai sînt. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, ”Requiem” s-a bucurat de atenţia şi inspiraţia creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti şi B. Britten. Alături de operele acestora, creaţia lui Marţian Negrea se individualizează printr-o compoziţie impresionantă, ”Requiem Parastas” pornind de la tradiţiile europene cărora le-a îmbogăţit semnificaţia cu particularitatea etosului românesc, într-un spectacol vocal-simfonic înălţător. Compozitorul român a lucrat la partitura acestuia timp de aproape douăzeci de ani. Precum indică şi titlul său complet, creaţia lui Marţian Negrea este dedicată, asemenea Requiemului clasic, unui ansamblu de patru solişti, cor şi orchestră, care rezonează împreună într-o compoziţie impresionantă. Aceasta este puternic impregnată de autenticitatea cîntărilor funebre româneşti, fiind inspirată de Molitvelnicul tipărit la Sibiu, în 1874.

”Requiem Parastas pentru solişti, cor şi orchestră” este o operă de inspiraţie neoclasică şi este considerată cea mai importantă lucrare a compozitorului Marţian Negrea, precum şi o operă fundamentală a muzicii româneşti, aflată la intersecţia inedită dintre tradiţia veche românească şi tradiţia europeană cultă. Fiind interzis de cenzură, Requiem Parastas a fost prezentat pentru întâia oară în faţa publicului pe 14 decembrie 1990, la Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, fiind considerat un spectacol înălțător.

Concertul se încheie în jurul orei 20.00

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?